Alergia a kožná precitlivelosť na pracie prostriedky

Kategória: Pracie prostriedky Počet komentárov: 0 Zobrazené: 8906

Slovo „alergia“ je dnes súčasťou každodenného života mnohých ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie stúpol za posledných sto rokov počet alergikov v slovenskej populácii z 0,5% na 40%. Napríklad na Slovensku evidovalo Národné centrum zdravotníckych informácií v roku 2013 viac ako 600 000 pacientov s alergickými prejavmi. Svetová zdravotnícka organizácia radí alergické ochorenia na štvrté miesto najčastejších ochorení na svete a predstavujú tak obrovskú zdravotnú ale aj spoločenskú záťaž.  

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie stúpol za posledných sto rokov počet alergikov v slovenskej populácii z 0,5% na 40%.

Každá alergická reakcia sa dá v jednoduchosti opísať ako neadekvátna alebo prehnaná reakcia imunitného systému na bežný a obyčajne neškodný stimul z okolia. Aj keď je najrozšírenejším druhom alergického prejavu alergická nádcha, prudko narastá aj výskyt potravinových alergií a veľa ľudí trpí tiež takzvanou kontaktnou alergiou, ktorá sa prejavuje na pokožke.


     Zvýšený výskyt alergických prejavov na pokožke nepochybne v dnešnej dobe súvisí s nadmerným používaním chemických prípravkov. Na trh a teda aj do domácností sa denne dostávajú nové chemické zložky, na ktoré organizmus človeka reaguje precitlivelo. Najviac alergénov tohto druhu nachádzame v komerčne vyrábaných pracích prostriedkoch, avivážach, čistiacich prostriedkoch, ale aj v parfumoch a v rôznej telovej kozmetike, ku ktorej patria telové mlieka, či šampóny.

Pozrieť produkty Lovela v akcii

K príznakom kontaktnej alergie patrí suchá, začervenaná pokožka. V iných prípadoch môže koža vyzerať úplne normálne, ale oblasti postihnuté reakciou sú výrazne svrbivé. V neposlednom rade treba spomenúť, že takáto pokožka býva precitlivená na slnko. Príznaky kontaktnej alergie sa nemusia prejaviť okamžite, niekedy sa dostavia 12 až 72 hodín po vystavení alergénu.
U niektorých ľudí môže byť alergická reakcia kože sprevádzaná i celkovými prejavmi organizmu, ku ktorým patrí napríklad nádcha, slzenie očí, dušnosť alebo i hnačka. I keď sú na alergické reakcie náchylné deti i dospelí, u detí prebiehajú reakcie obyčajne prudšie. Rovnako majú kožné alergické reakcie horší priebeh v zime, kedy pokožke chýba hydratácia.

Deti patria z pohľadu kožných alergických reakcií k najviac rizikovým skupinám. Detská pokožka veľmi citlivo reaguje na rôzne parfumy, fosfáty, chemické, ale aj prírodné extrakty.

S alergickými reakciami už mnoho rokov ľudia bojujú liekmi, ktoré sa nazývajú antihistaminiká. Tie na bunkovej úrovni blokujú účinok histamínu, ktorý je primárne zodpovedný za rozvoj všetkých alergických prejavov. Dnes sa však záujem každého človeka sústredí skôr na prevenciu ako na liečbu alergií.



Deti patria z pohľadu kožných alergických reakcií k najviac rizikovým skupinám. Detská pokožka veľmi citlivo reaguje na rôzne parfumy, fosfáty, chemické, ale aj prírodné extrakty. Na svoje dieťa by ste mali myslieť aj do budúcnosti a nespoliehať sa na to, že ak sa kožná reakcia neprejavila ihneď, nemôže sa prejaviť o niekoľko mesiacov, ale dokonca i rokov, pretože takéto prípady nie sú ojedinelé a v praxi sa s nimi stretávame často.

     Nepríjemným kožným reakciám sa dá pomerne ľahko predchádzať. Najčastejšie dochádza k takýmto reakciám v súvislosti s pracími prostriedkami. Odev pokrýva väčšinu tela a preto sú aj postihnuté oblasti väčšie ako napríklad pri alergii na prostriedok na umývanie riadu. Ak sa u vás objavila alergia na prací prostriedok, mali by ste ho okamžite prestať používať a vymeniť ho za prostriedok, ktorý je zbavený prebytočných chemikálií a je tak výrazne šetrnejší k pokožke. V prípade, že sa chcete ešte viac poistiť, môžete oblečenie po vypratí v pracom prostriedku viackrát vypláchať.

Prípravky na pranie Lovela neobsahujú žiadne parfumové zložky, enzýmy ani umelé farbivá, iba povrchovo aktívne látky, ktoré po vypraní nezostanú na oblečení a práve preto nedráždia pokožku.

K najobľúbenejším senzitívnym pracím prostriedkom patria výrobky značky Lovela. Na trhu je dostupný prášok, ale aj praktický gél na biele i farebné oblečenie. Okrem toho sa dá kúpiť tiež aviváž. Prípravky na pranie Lovela neobsahujú žiadne parfumové zložky, enzýmy ani umelé farbivá, iba povrchovo aktívne látky, ktoré po vypraní nezostanú na oblečení a práve preto nedráždia pokožku. Aj keď sú určené najmä na prádlo pre bábätká a deti, ich jemnosť ocenia aj dospelí ľudia. Produkty značky Lovela sú preto určené nielen alergikom, ale i všetkým, ktorí sa chcú nepríjemnej a zdraviu škodlivej alergii na pracie prostriedky do budúcna vyhnúť.

Pozrieť produkty Lovela

Komentáre

Pridať komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December